CITRUS JAPONICA-ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ
Το Citrus japonica, γνωστό και ως Κουμ κουάτ, είναι ένα μικρό φρούτο που ανήκει στην οικογένεια των Εσπεριδοειδών. Προέρχεται από την Ιαπωνία και έχει κατανάλωση εκεί εδώ και αιώνες.
Τα Κουμ κουάτ είναι μικρά, στρογγυλά φρούτα με φλοιό που μπορεί να είναι κίτρινο, πορτοκαλί ή κόκκινο. Το εσωτερικό τους περιέχει πολλούς μικρούς σπόρους και η γεύση τους είναι γλυκόξινη, με κάποιες πικάντικες νότες.
Τα Κουμ κουάτ μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή να χρησιμοποιηθούν σε γλυκά, μαρμελάδες, σιρόπια ή ακόμα και σε αλκοολούχα ποτά. Είναι γνωστά για την πλούσια περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά.
Για τη φροντίδα του Κουμ κουάτ σε γλάστρα, ακολουθήστε τις παρακάτω οδηγίες:
Φως: Το Κουμ κουάτ χρειάζεται φωτεινό, άμεσο φως για να αναπτύξει και να παράγει καρπούς. Τοποθετήστε το σε ένα μέρος με πλήρη ή ημιπλήρη ηλιοφάνεια.
Θερμοκρασία: Το Κουμ κουάτ προτιμά θερμοκρασίες περίπου από 15°C έως 25°C. Προσπαθήστε να το κρατήσετε σε σταθερές και ευνοϊκές θερμοκρασίες.
Ποτίσματα: Προσέξτε να μην υπερβάλετε με το πότισμα του Κουμ κουάτ, αλλά και να μην το αφήνετε να ξεραθεί εξολοκλήρου. Ποτίστε το στην επιφάνεια του εδάφους όταν αυτό είναι στεγνό, αλλά βεβαιωθείτε ότι η γλάστρα έχει καλή στράγγιση για να μην παραμείνει υπερβολική υγρασία.
Εδαφικό υπόστρωμα: Επιλέξτε ένα εδαφικό υπόστρωμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανική ύλη. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μίγμα για καλλωπιστικά φυτά ή ειδικό υπόστρωμα για εσπεριδοειδή φυτά.
Λίπανση: Λίπανση του Κουμ κουάτ με ειδικό λίπασμα για εσπεριδοειδή φυτά μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη και την παραγωγή καρπών του. Ακολουθήστε τις οδηγίες που συνοδεύουν το λίπασμα για τη σωστή εφαρμογή.
Προσαρμογή: Εάν το Κουμ κουάτ γίνει πολύ μεγάλο για τη γλάστρα, μπορείτε να το μεταφυτεύσετε σε μεγαλύτερη γλάστρα για να του δώσετε περισσότερο χώρο για ανάπτυξη.
Ακολουθώντας αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές, θα βοηθήσετε το Κουμ κουάτ να αναπτυχθεί υγιές και να παράγει γευστικούς καρπούς. Θυμηθείτε να παρακολουθείτε το φυτό σας και να προσαρμόζετε τη φροντίδα ανάλογα με τις ανάγκες του.
Συνοψίζοντας, το Citrus japonica ή Κουμ κουάτ είναι ένα υπέροχο φρούτο με γλυκόξινη γεύση και πολλαπλές χρήσεις στην κουζίνα. Διατηρήστε τα σε δροσερό μέρος και απολαύστε τα σε διάφορες γαστρονομικές εφαρμογές.